De accu van een elektrische fiets

De accu van een elektrische fiets bepaalt voor een groot deel hoe ver je kunt fietsen. Bedenk goed waarvoor je de fiets wilt gebruiken en kies de juiste accu. Gebruik de accu op de juiste manier om de levensduur ervan te verlengen.

Capaciteit

Voor korte ritjes naar de supermarkt of naar je werk heb je een andere accu nodig dan voor lange ritten. Dus voor je een elektrische fiets koopt, moet je bepalen waarvoor je hem nodig hebt. Misschien is een accu met een lage capaciteit en een kleine actieradius – de afstand die je kunt afleggen op een acculading – wel voldoende.

Bij veel merken kun je kiezen uit accu’s met verschillende capaciteiten. Dit wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Ze zijn er tussen de 300 en 750 Wh. Maar niet alle e-bikes zijn even energiezuinig. Daarom kunnen fietsen met dezelfde capaciteit een andere actieradius hebben. Een grotere accu kost soms wel honderden euro’s meer.

Bij veel merken kun je kiezen uit accu’s met verschillende capaciteiten. Dit wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Ze zijn er tussen de 300 en wel 750 Wh. Maar niet alle e-bikes gaan even zuinig met de energie om en dus verschilt de actieradius tussen fietsen met dezelfde capaciteit. Een grotere accu kost soms wel honderden euro’s meer.

Actieradius: afstand op acculading

Afhankelijk van de omstandigheden (bijvoorbeeld hellingen, tegenwind en bandenspanning) en de gekozen ondersteuningsstand kan de actieradius variëren tussen enkele tientallen kilometers en wel 150 km.

Maak je lange toertochten, bijvoorbeeld tussen de 50 en 100 km, kies dan een fiets met een hoge actieradius en/of kies voor een grotere accu. Ook als je een flinke woon-werkafstand hebt – zoals 20 km of meer – is een grote accu aan te raden. Als je de accu zeer regelmatig leeg rijdt en oplaadt gaat de capaciteit namelijk wat sneller achteruit.

Accu laden

De meeste accu’s kun je loskoppelen en binnen bij kamertemperatuur opladen. Handig als je geen stroom hebt in je fietsenstalling en ook beter als de ruimte niet verwarmd is, omdat vrieskou slecht is voor de accu.

Gebruik je de accu voor lange tijd niet, bewaar hem dan niet leeg, maar het liefst halfvol.

Levensduur accu

Bij gemiddeld gebruik kan de accucapaciteit na enkele jaren flink afnemen. Dat kan erg vervelend zijn, want een elektrische fiets zonder goed werkende accu is vrijwel niets meer waard. Bij vervanging van de accu moet je rekenen op enkele honderden euro’s tot in een enkel geval wel €800. Op de fietsen van het E-bike collectief krijg je standaard een verlengde garantie op de accu. Hierdoor ben je gedurende de gehele looptijd zeker van een goed functionerende accu en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Je krijgt, als dat nodig blijkt, gewoon een nieuwe accu.

Meer weten

illustratie voorwaarden

Lease een e-bike tegen de beste voorwaarden

Met het E-bike collectief van de Consumentenbond heb je een nieuwe elektrische fiets en altijd hulp als het tegenzit. Lees verder
illustratie over het ebikecollectief

Wat is het E-bike Collectief?

Wij zorgen voor de beste deals voor een nieuwe elektrische fiets. Zonder onverwachte kosten. Lees verder
illustratie hoe werkt het

Hoe werkt het?

Kies je nieuwe elektrische fiets uit ons aanbod en haal hem bij de winkel van je keuze. Lees verder
illustratie wat is leasen

Wat is leasen?

Als je least, heb je geen aanschafkosten en is de verzekering en onderhoud geregeld. Lees verder