Veelgestelde vragen

Waarom een e-bike leasen?

Elektrische fietsen zijn populair bij jong en oud. Voor het eerst zijn er meer elektrische fietsen verkocht dan zogeheten stadsfietsen. Van de 1,01 miljoen verkochte fietsen was in 2018 zo’n 40% elektrisch, en 34% een normale stadsfiets. Een jaar eerder waren de verhoudingen nog omgedraaid. Bovag en RAI Vereniging noemen elektrisch fietsen 'het nieuwe normaal'.

Elektrische fietsen zijn echter duur, prijzen van €1.200 tot €4.000 zijn heel gewoon. Daarom is een e-bike leasen heel aantrekkelijk. Voor een vast bedrag per maand rij je op een nieuwe fiets en hoef je nergens naar om te kijken. Onderhoud, reparaties, verzekering: alles is geregeld. Dat is erg fijn want het aantal diefstallen van e-bikes is 3 maal zo hoog als autodiefstallen. Terwijl er meer auto’s in Nederland rijden. Daarnaast zijn de kosten voor onderhoud en reparaties flink hoger dan bij een normale fiets.

De elektrische fiets haal je – rijklaar - af bij één van de aangesloten winkels van Profile Fietsspecialist of Bike Totaal. Voor onderhoud en reparaties kun je terecht bij de winkel waar je de fiets afhaalt of een winkel van dezelfde keten. Na de contractperiode (3 jaar) kun je de fiets inleveren en - als je dat wilt - een nieuwe e-bike kiezen.

Wat is er inbegrepen in het maandbedrag?

Je kunt geheel onbezorgd op een nieuwe elektrische fiets rijden voor een vast bedrag per maand. Het contract omvat namelijk:
 • Het gebruik van de fiets
 • De afschrijving
 • Onderhoud tijdens de looptijd van het contract
 • Reparatie
 • Verlengde garantie op de accu
 • Diefstalverzekering
 • Cascoverzekering voor als de fiets beschadigd raakt
 • Ongevallen-opzittenden-verzekering
 • Verhaalsrechtsbijstand-verzekering
 • 24/7 pechhulp in Europa
 • btw
Kosten als gevolg van normale slijtage, reparaties en servicebeurten zijn inbegrepen in het leasecontract. In geval van een reparatie geldt het eigen risico van €35, wanneer de schade niet verhaalt kan worden op derden.

Heb ik een bedenktijd?

Je hebt een bedenktijd van 14 dagen die ingaat als je het leasecontract ondertekent en voorziet van een datum. Wanneer je geen datum invult, gaat de bedenktijd pas in zodra de leasemaatschappij het getekende leasecontract heeft ontvangen.

Wil je eerder rijden met je fiets? Dan kan, maar niet direct. Als de leasemaatschappij je ondertekende contract heeft, stuurt ze het formulier ‘Afstandsverklaring Bedenktijd’. Invullen, ondertekenen en retourneren en je kunt je fiets meestal binnen 2 weken na ontvangst van het formulier ophalen, als hij in de winkel staat.

Waar kan ik de e-bike ophalen?

Je kunt de fiets ophalen bij een winkel bij jou in de buurt. De leasemaatschappij werkt samen met meer dan 225 winkels in heel Nederland. Op het aanvraagformulier zie je de dichtstbijzijnde winkel op basis van jouw adresgegevens.

Je kunt de fiets ook overal in Nederland thuis laten afleveren voor één vast tarief van € 30,00. Dit kun je regelen bij het maken van de afleverafspraak met de dealer als je aanvraag is goedgekeurd.

Wil je de fiets liever ergens anders ophalen? Dan kun je een andere winkel selecteren of het later nog afstemmen met de leasemaatschappij.

Kan ik de fiets bekijken en proefrijden?

De fiets bekijken en eventueel een stukje proefrijden is in de meeste gevallen ook mogelijk bij een van de deelnemende winkels van Profile Fietsspecialist of Bike Totaal. Als je vooraf contact opneemt met de betreffende winkel en aangeeft dat je langskomt vanwege het E-bike collectief van de Consumentenbond, dan kunnen zij zich voorbereiden op je komst en zorgen dat de fiets van jouw keuze klaarstaat. De winkelier kan je dan ook meteen verder informeren over het verloop van je aanvraag.

Waar kan ik naar toe voor onderhoud en/of reparatie?

Voor alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en vervanging van banden, kun je terecht bij de fietsenwinkel waar je de fiets ophaalt. Of bij een winkel van dezelfde keten.

Mag ik met mijn fiets naar het buitenland?

Je mag uiteraard met de fiets naar het buitenland. De diefstalverzekering, de cascoverzekering en de ongevallen-opzittenden-verzekering bieden een werelddekking. De verhaalsrechtsbijstand-verzekering en de pechhulp hebben Europese dekking.

Kan ik mijn huidige fiets inruilen?

Het is mogelijk om je huidige fiets in te ruilen bij de winkel waar je de nieuwe fiets ophaalt. De inruil van je huidige fiets heeft geen invloed op je leasecontract. De winkel heeft de mogelijkheid je een aanbod te doen om je fiets over te nemen tegen een prijsniveau dat fietsenhandelaren bieden.

Er is sprake van een leeftijdsgrens?

Voor het aangaan van de leaseovereenkomst is de minimale leeftijd 18 jaar. Voor de berijder van de fiets geldt geen minimale leeftijd.

Wat gebeurt er als ik kom te overlijden gedurende de looptijd?

Als je overlijdt, kan één van jouw erfgenamen of de leasemaatschappij de leaseovereenkomst direct opzeggen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

De erfgenamen moeten de fiets direct na het opzeggen inleveren. Ze zijn verplicht om het termijnbedrag en andere openstaande bedragen te betalen tot het moment van inlevering.

Word ik geregistreerd bij het BKR?

Nee, de leaseovereenkomst wordt niet bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel geregistreerd.

Sluit ik een lening af als ik een leasecontract aanga?

Nee, je wordt geen eigenaar van de fiets, dus je gaat geen lening aan. Je gaat wel een betaalverplichting aan met de leasemaatschappij voor de duur van de leaseovereenkomst (36 maanden). Daarom doet de leasemaatschappij in samenwerking met EDR Credit Services een financiële check. Als deze akkoord is, kun je de leaseovereenkomst afsluiten.

Voor het uitvoeren van de creditcheck wordt eenmalig € 28,50 incl BTW in rekening gebracht op de eerste factuur.

Lease ik de e-bike rechtstreeks bij de Consumentenbond?

Nee, de Consumentenbond organiseert alleen de veiling om zo de beste contracten te bieden. Wil je een e-bike leasen via het E-bike-collectief, dan vul je het aanvraagformulier in op deze website.

De Consumentenbond geeft je gegevens door aan de leasemaatschappij. Vanaf dat moment hebben jij en de leasemaatschappij rechtstreeks contact.

Heeft de Consumentenbond de veiling zelf georganiseerd?

Nee. Koopkracht.nl (voorheen groepsveiling.nl) voert de veiling uit onder de strenge voorwaarden van de Consumentenbond. Koopkracht is 100% onafhankelijk. Geen enkele leasemaatschappij en geen enkel merk heeft een direct of indirect belang in Koopkracht.